Interview met To Elting en Stephan Eshuis van het Vredescafé

Vrede is een werkwoord

Sinds jaar en dag – om precies te zijn sinds december 1987 – organiseren To Elting en Stephan Eshuis het Vredescafé in Buurthuis Lydia. En dat doen ze 10 keer per jaar, tot nu toe uniek in Nederland.

Destijds is het initiatief daartoe ontstaan naar aanleiding van de demonstraties tegen kernwapens en de acties van het IKV (Interkerkelijk Vredesberaad) zoals ‘Stop de neutronenbom’. En vooral ook vanuit de behoefte om voortdurend met elkaar in gesprek te blijven over vrede, over natuurbescherming en over rechtvaardigheid in onze samenleving.

 

Open podium

To en Stephan vertellen er graag over: “De thema’s voor die avonden ontstaan eigenlijk altijd vanzelf: soms gaan we er voor zitten en stellen onszelf de vraag wat ons op dat moment beweegt. Daar komen dan wat ideeën uit en vervolgens gaan we op zoek naar de mensen die de avond zouden kunnen inkleuren. Dat was begin dit jaar bijvoorbeeld professor dr. Katja Tolstaja, Theoloog des Vaderlands, die inging op historische, theologische en politieke lijnen in conflicten, zoals bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Zij ontvluchtte zelf ooit de Sovjet Unie en werkt als hoogleraar post-traumatische samenlevingen aan de Vrije Universiteit. We móeten vrede voortdurend onder de aandacht brengen. Dat is en blijft onze drijfveer. En ook het klimaat komt regelmatig aan bod. Dat leeft vooral onder jongeren, die trouwens van harte welkom zijn in het Vredescafé, van scholier tot student! ‘Ecocide’, de vernieling van de aarde, zou een thema kunnen zijn. Het lijkt ons een uitgelezen stageplaats voor maatschappijleer!”

Positieve insteek

Het zijn nooit saaie avonden, integendeel. Er zijn vaak levendige discussies, er is ruimte voor muziek, dans en theater en dat is precies de bedoeling volgens de organisatoren: “want vrede is een werkwoord. Het is de kunst om betrokken te zijn en de draad vast te houden. En vooral om iedereen, die onze maatschappij een warm hart toedraagt, een stem te geven.” Het Vredescafé heeft de vrijheid om iedereen uit te nodigen. Er is geen sprake van ‘kleur’ bekennen: “We vinden het belangrijk om mensen die in conflict zijn in dialoog met elkaar te brengen. Daarnaast wordt interactie met het publiek zeer op prijs gesteld. We willen een stem geven aan mensen en organisaties, klein en groot. Een positieve denkwijze is ons uitgangspunt. We staan open voor alle meningen en sluiten niemand uit”.

In 2017 werden To Elting en Stephan Eshuis vanwege 30 jaar Vredescafé door toenmalig locoburgemeester Eric van der Burg koninklijk onderscheiden voor ‘hun jarenlange inzet voor vrede, rechtvaardigheid en de opbouw van de samenleving’, aldus de gemeente Amsterdam. Intussen zijn ze alweer 6 jaar verder en gaan ze onvermoeibaar door. Kijk op www.vredescafé.nl om meer te weten te komen over doelstelling, agenda en terugblikken.. En wie een idee voor een thema heeft: mail het naar info@vredescafe.nl.

Inge Oortgiesen en Carla Wijnstroot

Programma Vredescafé in april en mei

· Op donderdag 20 april besteedt het Vredescafé aandacht aan activist, rebellist en pacifist Hans Beerends, die onlangs zijn boek ‘Levenslang activist’ uitbracht. Hij schrijft ook al meer dan tien jaar een column voor de deze krant. Ook zal er stilgestaan worden bij 50 jaar Ruigoord, het groene dorp en culturele vrijhaven. Schrijver en dichter Hans Plomp, auteur van ‘Uit je bol’ is uitgenodigd. Beide auteurs gaan met elkaar in gesprek en een muzikale omlijsting zal niet ontbreken.

· Donderdag 18 mei staat in het teken van soundhealing, dans en poëzie. Muziekcoach Dwan Makampo zal de soundhealing verzorgen, zij speelt viool. Danstheater Toriba treedt op en daarnaast komen dichters aan het woord.

Voor beide avonden bent u vanaf 20 uur welkom. De toegang is gratis, wel even uw komst aanmelden bij Stephan Eshuis, s.eshuis@planet.nl.