Een actieve buurtbewoner: Annelies van der Schaaf-Bos

Als Annelies met de redactie afspreekt in ons buurthuis komt er naast de koffie ook meteen een brief met notities tevoorschijn. “Ik heb jullie zoveel te vertellen!” en voor we ook maar een vraag kunnen stellen rolt de informatie al onze kant op. Het was door een oproep in deze krant dat Annelies deed besluiten om bij José Helmer eens te informeren wat zij zou kunnen betekenen voor Lydia. “Het klikte meteen!” Voor Annelies was het enthousiasme van José de aanleiding om de invulling van een aantal zondagmiddagen op zich te nemen.

En zo werd ze de organisator van de muzikale zondag matinees

Met de nodige ervaring, trouwens: zelf opgeleid als zangeres (alt-mezzo) heeft Annelies in het verleden opgetreden met haar man Haite van der Schaaf, een bekend concertorganist. Samen hebben ze vele concerten gegeven in binnen– en buitenland. Later heeft het echtpaar op diverse andere locaties in Amsterdam avondconcerten verzorgd, onder meer in de fraaie gehoorzaal van de Amstelhof, dat nu museum Hermitage is. Haar echtgenoot overleed in 2016. Annelies heeft van de archiefopnamen van hun uitvoeringen een dubbel-cd samengesteld, die bij wijze van postume hommage aan hem afgelopen najaar werd gepresenteerd in ontmoetingscentrum Plein van Siena in de Rivierenbuurt.  

Goede opkomst Annelies is een vrouw met passie voor klassieke muziek. Nu ze zelf niet meer optreedt ervaart ze het organiseren van de zondag matinees als een nieuwe ‘muzikale schuit’ waarin ze haar positieve energie kwijt kan. Het werken met professionele musici en jong talent geeft haar veel voldoening, vooral ook om voor de samenleving iets te mogen betekenen: “het maakt me blij als ik mensen zie genieten!”.  Na een moeilijke start in september 2021 (het was coronatijd) zijn er de afgelopen keren steeds meer dan 50 mensen komen luisteren naar de concerten. En dat is in de Bovenzaal een goede opkomst, er moeten vaak stoelen worden bij gezet. Zo verzorgt ze 8 keer per jaar de matinees met een zeer wisselend programma, voor jong en oud en voor elk wat wils. Dat kan variëren van Franse chansons tot een programma met barokgitaar en zang of een met harp en dwarsfluit. Voor de uitvoerenden kan Annelies haar eigen netwerk aanspreken van zowel professionals als conservatoriumstudenten.

Veel geregel Annelies regelt overigens ook alles daaromheen: ze bezoekt concerten en kleinschalige optredens in de stad om contact te kunnen leggen met getalenteerde gegadigden en breidt al doende haar netwerk uit. Ze vraagt de subsidie aan, zorgt voor promotie in diverse media en voor het verspreiden van de flyers die worden ontworpen door José. En ze heeft zo nauwgezet de inkomsten van de middagen opgespaard dat ze daardoor kortgeleden een kwalitatief hoogwaardige tweedehands piano voor het podium heeft kunnen aanschaffen. Een genereus gebaar waar het bestuur van Stichting Buurthuis Lydia heel blij mee is! Op de foto staat Annelies trots naast de nieuwe aanwinst.

Daarnaast verzorgt Annelies ook nog om de twee weken op de woensdagmiddag ‘Soep en Spelletjes’, een initiatief van Prisma in samenwerking met Combiwel. Twee dames uit de buurt zijn, nadat Annelies hen op de activiteit geattendeerd heeft, intussen vaste deelnemers geworden. Het gaat er vredig aan toe maar ieder doet wel zijn best om te winnen.

Wat zijn wij blij met deze enthousiaste bezige bij voor ons buurthuis. Chapeau!

Inge Oortgiessen & Carla Wijnstroot

Foto credit: Inge Oortgiessen